Varmt välkommen! Mitt namn är Sofie Andersson, och jag är en privatperson med intresse för matlagning som också försöker gå ner i vikt med Viktväktarnas program. Här har jag arbetat ihop ett färdigt och helt gratis kostschema för en vecka, som passar för dig som kör något av Viktväktarnas tre program.

Jag har också en privat instagram där jag helt gratis delar med mig av mina viktväktar-recept, produkttips och annat som hjälper din viktresa! På instagram heter jag: MatMedSofie
www.instagram.com/matmedsofie

Alla mina recept finns samlade på min Instagram: MatMedSofie

Det är helt valfritt att ändra och göra om schemat så att det passar dig och din familj. Jag har försökt tänka på att middagarna ska kunna passa hela familjen. Detta för att inte behöva göra annan mat till er själva än till resten av familjen. Recepten kan variera i portionsmängd (vissa baseras på t.ex. två portioner, andra på sex portioner osv.) men kan så klart justeras beroende på hur mycket just du och din familj vill äta, samt spara till matlådor. Fler portioner från samma recept förekommer senare i veckan också. Kolla därför igenom hela schemat innan du handlar eller gör recepten, så du sparar en matlåda till senare i veckan om det förekommer senare i schemat. Om du lever i ett singelhushåll rekommenderar jag att laga alla portioner i recepten. Det innebär att du kommer att ha totalt åtta portioner över, som kan frysas in till veckan därpå om du följer hela veckoschemat. Planering är A och O för att lyckas med sin viktresa, så planera för att laga så mycket mat att det räcker till matlådor också. Då använder ni första veckans pepp och driv till att förbereda matlådor inför veckan efter – medan ni ändå gör dom måltiderna till denna vecka! Då ökar chanserna till att man också fortsätter med rutinerna veckan efter.

Jag har också försökt göra så att hela schemat ska gå att äta glutenfritt. Schemat är helt fritt från vetemjöl och vitt raffinerat socker. Därför är det en perfekt vecka att försöka vänja av sig en del från socker, om man annars brukar ha problem med det. Det finns med mättande mellanmål och kvällsmål för att undvika att välja ohälsosamma alternativ på kvällarna. Det finns ju också mycket mat (som grönsaker och frukt) i programmet som är helt utan points. Personligen så ökar chanserna att jag själv håller programmet, om jag inte behöver laga mat konstant till varje måltid. Därför är det fördelaktigt om exempelvis måndagens måltider och mellanmål förbereds på söndagen innan, då krävs ingen tillagning av måltider varken på måndag eller tisdag. Jag rekommenderar också alla att alltid ha en färdig grönsallad eller veckosallad i kylskåpet, så det kan ösas på tallriken vid behov. Också att alltid ha frukt hemma om suget smyger sig på. Schemat är utformat så att ingen ska gå hungrig, men att det ändå ska finnas points kvar från veckobonusen till det man vill ha extra under veckan. Planera för alla eventuella brister under dagen, ha alltid med dig så du kan äta när du är hungrig för att undvika sämre alternativ.

Men i allt detta, kom ihåg att alla människor har svårt för att börja med flera goda rutiner samtidigt. Börja därför med kosten denna vecka, och några veckor framåt. Fysisk rörelse kan du arbeta in som nästa delmål när kosten sitter som den ska. Hållbart och hälsosamt, det är ju precis vad en kickstart inom viktminskning ska handla om. Kroppen släpper inte ifrån sig lika mycket kilon när man är under hög stress, har sömnbrist eller har dålig återhämtning. Då försöker kroppen bara att överleva. Fokusera därför också på sömnen denna vecka, som är vår största källa till återhämtning. Ät ditt sista mål senast klockan 20.00, och låt kroppen vila från mat, skärmar och träning i god tid innan läggdags. När du har haft en god natts sömn så minimerar du också riskerna till överätning för att kompensera din energibrist.

Detta är ett kostschema som passar för mig och min kropp. Det är ditt ansvar att se till att endast äta en kost som fungerar tillsammans med dina sjukdomar, intoleranser eller allergier. Det är också ditt ansvar att din viktminskning är sund och hälsosam för dig.

Det viktigaste i en viktresa är att förstå vad man själv behöver i sitt liv för att inte hamna ur balans igen, och hälsosamma rutiner tar tid. Om dåliga vanor har fått pågå under lång tid är det inte så lätt att göra snabba förändringar. Så låt det ta tid, men håll fast vid en eller två rutiner i taget tills dom sitter innan du går vidare till nästa, så kommer du att lyckas!

Klicka här för att komma till GRÖN ?

Klicka här för att komma till BLÅ ?

Klicka här för att komma till LILA ?